DJI Phantom 3 Advanced

Vaikams reikia žaislu, o vyrams reikia jų dar daugiau... Tik Jų žaislai paprastai būna kitokios "prabos" žiūrint i kaina. Būtent panašiai yra ir su manim. Mėgstu technologijas ir visokias smulkmenas ar naujoves. Kuri laika jau domiuosi dronais. Ta proga netgi esu įsigyja maža, nediduką mažo skraidymo atstumo drona. Kadangi jis labai ribotu galimybių ir aplamai per daug paprastas, jog patenkintu kažkokius, bent minimalius reikalavimus. Tai paprastai su juo skraidau nedaug. Tačiau visada buvo noras įsigyti kažką "rimtesnio". Čia kaip kažkada žmonės žiūrėdami i paukščius norėjo skraidyti, vėliau sugalvojo lėktuvą. Taip ir aš matydamas skraidančius žmones su dronais ir pats tokio užsimaniau.

Dronu manija ir visas tas reikalas prasidėjo prieš kelis metus, kalbu apie masiškumą. Dabar situacija tokia, jog jų pilnas internetas ir krūvos. Net vaikai Kalėdoms labiau nori drono, nei kad kokio telefono ar dar kažko. Išsirinkti sunku, ypač jeigu nežinai ko tiksliai nori bei nevaržo labai kaina. Mano atveju, noru sąrašas buvo, tačiau net ir atmetus visus kriterijus, pasirinkimas buvo ganėtinai didelis. Taip gavosi, jog mano bendradarbis užsiimantis visais šiais reikalais pasiūlė susirinkti drona pačiam. Pirkti visas dalis, pagal poreikius susirinkti ką ir kaip noriu. Viena vertus man tai tikrai skamba kaip "good deal", tačiau kita vertus aš tame reikale neturiu visiškai jokiu žinių. Mano netgi skraidymo įgūdžiai tokie, kaip vaiko valdant lėktuvą kompiuteriu ar tai telefonu. Kitaip sakant arti nulio. Todėl šita varianta padėjau i stalčių ateičiai. Nes racing drono aš tikrai norėčiau, geresniais laikais ir su daugiau patirties...

DJI Phantom 3 Advanced
Taigi reikėjo kažko kito, kažko tokio kas butu jau paruoštas skirsti, turėtu bent minimalius saugumo sensorius ir panašius dalykus. Jog butu nesudėtingas valdyti ir... Ir žinoma turėtu kamera, kamera kuri perduotu iškart vaizdą i pulta ar i kita įrenginį. Atmetus dar krūva galimu pasirinkimo variantu, mano pasirinkimo laukas susiaurėjo iki DJI Phantom. Beliko išsirinkti kurio man reikia ir kuri aš perku. O rinktis tikrai yra iš ko, šį dronus ir netik gaminanti įmonė turi visa eile sukurtu ir prekyboje prieinamu dronu. Kelios dienos peržiūrų, palyginimu ir daugybe video peržiūriu ir sprendimas. DJI Phantom 3 Advanced.



Kuprine dovanu.

Beveik geriausias pasirinkimas kalbant apie kokybes ir kainos santyki. Pragooglines nemažai interneto parduotuvių, palyginęs jo kainas, randu turbūt pigiausia ta akimirka kaina, perku. Dronas pasirodo perkamas iš USA, viena vertus siek tiek išsigandau, turbūt ilgai užtruks pristatymas. Kita vertus aš ramus, ilgai neatkeliaus, atsauksiu, pirksiu iš kitur. Poros dienų bėgyje ryte gaunu pranešimą, jog mano nupirktas dronas jau išsiųstas. Gaunu netgi stebėjimo kodą, paspaudžiau ir sakes... Jis pasirodo išsiųstas man miegant, naktį. Apie vidurdieni jis jau Anglijos muitinėje. Sekanti ryta jau pakeliui. Viso užtruko penkias dienas ir pagaliau. Gaunu didžiulę dėžę, per didele kaip kad tik dronui...

Priedai kartu su dronu
Ir pasirodo čia ne viskas, kartu su dronu ateina ir speciali kuprine jam, kurios kaina arti šimto svaru, papildomi propeleriai, apsaugos jiems, 32GB micro SD kortele, nuotraukoms ar vaizdo įrašams. Sitas dealas dar labiau paglosto "teisinga" sprendimą. Pats dronas ganėtinai didelis, lyginant su mano turimu, mažyčių. Išpakuoju, peržiūriu kaip ten kas veikia, įkraunu baterijas, viską supakuoju ir laukiu rytojaus.


Svarbi diena, dronas automobilio bagažinėje, laukiu kaip kalėdų breiko. Pusvalandis laisvo laiko, kaip tik tiek, kiek reikia, jog išbandyti nauja pirkinį, mažytę baime, sumalti viską, pirmas kartas gi. Nuvažiuojame su bendradarbiu ganėtinai nuošaliau, sujungiam viską, ką ir kaip reikia ir... Pultas pypsi, bandant įjungti ir pradėti kinti, nieko nevyksta... Pasirodo baterijos temperatūra per maža, o aš jau siek tiek panikuoti buvau pradėjęs. :D Reikalinga +15 laipsniu per minute pasiekiama, netrukus kylu. Naujoko režimas neleidžia aukščiau nei 30 metru niekur nutolti, todėl pora ratuku išsiaiškinti kaip ten viskas valdosi. O valdosi viskas labai paprastai, taip paprastai, jog tiesa pasakius net keliu metu vaikas suprastu. Išjungiu naujoko režimą, išjungiu visus limitus atstumo, aukščio ir pirmyn.

Žinoma pradžioje įdomiausi yra du dalykai, kiek toli ir kiek aukštai sis dronas gali pakilti / nuskristi. Aukščio limitas puse kilometro, net ir išjungus limitą, aukščiau deja jis nekyla, čia viskas aišku. Saugumo sumetimais, lėktuvai ar dar kažkas. Nuotolio reikalas visai kitas, su esama antena viskas vyksta taip. Jeigu niekas nemaišo, apie du kilometrus vaizdas perduodamas be jokiu problemų. Galbūt ir daugiau (DJI deklaruoja 5KM), tačiau esant medžiams ar šiaip kažkokiems dalykams, sis atstumas sumažėja. Bet 1-1.5km be problemų i visas puses traukia be problemų.

Komplektacija

Kitas dalykas yra greitis, idealiomis sąlygomis, neesant vėjui, greitis apie 45km/h. Tačiau esant vėjui, viskas priklauso jau nuo jo stiprumo ir kaip skrisi. Tarkim vakar buvo  šiek tiek vėjuota, tai skrendant pavėjui pavyko pasiekti 74km per valanda greiti. Skrendant prieš veja, daugiau nei 32km niekaip. Baterijos tarnavimo laikas irgi nėra vienodas. Priklausomai nuo skraidymo stiliaus, vėjo greičio ir kitu dalyku. Paprastai apie 17-20 minučių pavyksta paskraidyti. Kadangi DJI i šį droną sudėjo nemažai protingu dalyku, tai baterijai pasiekus 30% lygi, pultas apie tai informuoja, vėlgi nutolus pakankamai toli, dronas pats apskaičiuoja, kiek jam reikės baterijos grįžimui, pagal esama skridimo stilių. Be viso to, drone yra ir dar nemažai naudingu, protingu dalykėlių. Back to home funkcija. Kurios pagalba, dingus ryšiui ar dar kažkam nutikus, dronas pats grįžta i ten iš kur pakilo. Teko išbandyti šią funkcija, veikia puikiai.

Visas tas geris cia.
Tačiau man pati uoga ant torto yra kamera. Šis dronas turi 12 mpx kamera, kuri filmuoja 2.7k (kažkoks įdomus formatas) raiška 30 kadru per sekunde  arba 1080p 60k/s. 2.8F 94' matymo kampu. Bei sugeba perduoti 720p vaizdą i pulta. (Tikslumui reikėtų pasakyti, jog vaizdą perduoda i telefoną, ipad ar kita irengimi, kuris prijungtas prie pulto būtent tam tikslui, jog matyti informacijai, vaizdui ir panašiai.) Kameros stabilumu rūpinasi 3 ašių gimbolas. Kuris paprastai veikia tikrai puikiai, tačiau esant labai vėjuotam orui (10-15m/s) siek tiek dreba. Nuotraukos irgi ganėtinai puikios, kita vertus nereikia per daug norėti. Pats dronas ganėtinai aukštos kokybes, todėl norint dar geresnes kokybes nuotraukų ar video, jau galvoti reikėtų apie visai kita kainos lygi. Tarkim inspire ar panašiai, kuriu kainos prasideda nuo bemaž poros tūkstančiu svaru... Taigi realiai kokybe atitinka ir kaina.

Komentarai

  1. nu va, dabar pačiam niekur ropštis nebereikės, droną paleisi ir galėsi fotkint viską iš viršaus :D

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai