Apple PAY privalumai

Kartais taip jau nutinka, išeini iš namu, o juose palieki savo pinigine. Žinoma gerai jeigu tai nutinka kai esi už keliolikos metru ar panašiai. Bet ką daryti jeigu tu esi už 80 kilometru, o pinigu staiga tau reikia būtent tuo momentu? Būtent taip nutiko vakar man. Kiek netikėtai išvažiavau iš namu i kelione daugiau nei 80 kilometru. Po geru poros valandų suvokiau, esu alkanas ir butu gerai kažką suvalgyti. Ir čia pasimaišė greito maisto užeiga su pavadinimu McDonald's. Turėčiau pinigu, jokiu problemų išsirenki ko nori ir kaip bites zujančios "Mako" aptarnautojos tave pamaitins. Bet jeigu neturi pinigu išgelbėti gali tik... Apple PAY.


Dar prieš atostogas (birželio mėnesio gale) gavau pranešima, jog pagaliau mano bankas palaiko si 2015 metais i Anglija atėjusi atsiskaitymu metodą. Viską susitvarkiau, tačiau progos išbandyti taip niekada ir neturėjau. Apie tai netgi buvau kuriam laikui ir pamiršęs, nes tiesiog niekaip jo nenaudodavau. Iki kol atsinaujino mano Iphono operacine sistema ir nauji nustatymai paklausė manęs ar įjungti šią paslauga? Sutikęs įjungti, kaskart paspaudęs dukart meniu klavišą esant užrakintame telefonui, įsijungia mano minėta atsiskaitymu sistema. Kaip jinai veikia ir kur čia visas patogumas? Atsakymai labai paprasti, visu pirma tiesiog reikia susieti savo banko kortele su telefonu, suvesti visus duomenis ir aktyvuoti šia paslauga. Iškart uzbekdamas įvykiams už akių pasakysiu, jog deja si paslauga Lietuvoje neveikia, kaip neveikia ir daugelyje Europos ar pasaulio šalių. Tačiau Anglija kitas reikalas, tam čia veikia. Pati paslauga veikia NFC metodu, šia paslauga palaiko visi iPhone telefonai nuo 2014 metu, jeigu neklystu. Palaiko berods ir iPad ar gal net iPod, negaliu  šio teiginio patvirtinti. Kadangi si paslauga iš esmes dar naujiena, pirma šalis visa si reikalą įsivedę JAV prieš pora metu, o dar po kurio laiko ir JK. Nežinau kaip JAV, bet čia situacija jau pakankamai nebloga. Atsiskaityti šia sistema galima mano jau minėtame McDonald`s, įvairiose interneto platformose, degalinėse, metro ir panašiai. Netgi prekybos centrai diegia šios sistemos palaikymą, žinoma dar ne taip masiškai. Šią paslauga Anglijoje palaiko praktiškai visi didieji bankai, todėl mano nuomone tik laiko klausimas kada tai išplis masiškai visur.


Mano galva, si sistema turi ir nedideliu minusu arba galbūt labiau butu šaunu, jeigu tam tikrus dalykus ji turėtu. Tarkim jeigu šią paslauga palaikytu bankomatu sistema, reikia grynųjų, ateini prie bankomato, priglaudei įrenginį, pasirenki suma, patvirtini ir valio. Puikus sprendimas, kai kažkas nepalaiko šios sistemos, o nei korteles nei pinigu deja su savimi neturi.  Kada si sistema ateis i Lietuva ar daugeli kitu Europos šalių, atsakyti sunku, nes plėtrą i kitas šalis kol kas labai lėtai vyksta. Tai galima matyti peržiūrėjus šalis kurios palaiko šia sistema. Tačiau Lietuvoje dar tik dabar pradeda atsirasti kiti dalykai, tokie kaip minėta NFC standartą palaikančios banko korteles ar atsiskaitymai nenaudojant kortelių su kodais. Kai vis sis reikalas jau keletą metu veikia tarkim Anglijoje. Jau nekalbant būtent apie banku mokesti. Tarkim perkant daugybe prekių už nedidele suma bankai mėgsta nuskaityti arba perkelti tam tikrus mokesčius ant vartotoju. Todėl paprastai įmonėms  netgi neapsimoka pasirinkti kartais daug praktiniu sprendimu, naujovių. Nes tai kainuos būtent jiems arba jų pirkėjams.

Komentarai

Populiarūs įrašai