Alkoholio pirkimas tik su asmens dokumentu

Simboliška, iškart po rugsėjo pirmosios, kuomet Lietuvoje ir taip (ne)įmanoma įsigyti alkoholio. Sekančios dienos ryte įsigaliojo naujas įstatymas. Dar viena proga keikti valdžia, už durnus įstatymus ir jo taikymus visiems vienodai, nepriklausomai nuo amžiaus. Ir visiškai nesvarbus pats faktas, jog šio įstatymo pagrindiniai iniciatoriai buvo prekybininkai. Koks skirtumas, pas mus gi visais atvejais kalta valdžia, jie gi prie lovio, nieko daugiau neveikia, tik ta paprasta žmogelį skriaudžia, jeigu ne šiaip visaip smaugia, tai va prigalvoja visokiu įstatymu. Šįkart kalbu apie įstatymą kuris iš esmes numato, jog norint įsigyti alkoholio, privaloma su savimi turėti asmens amžių nurodanti dokumentą.

Kokiu tik sąmokslo teorijų neskaičiau ir negirdėjau po šio įstatymo įsigaliojimo. Pirma tai, nuo dabar prekybos centrai rinks apie visus informacija, išsaugos kiekvieno asmens kodus ir panašiai. Žinoma visiškai nesvarbu, jog koks ketvirtis milijono tautiečių senai visa šia informacija prekybos centrams senai nurodę. Nes paprastai įsigyjant kokio tai prekybos centro nuolaidu kortele netik asmens kodo prašoma, bet ir adreso ir visa kita.
Kita versija, kuri beje man visai patiko, skambėjo taip. Nuo dabar bus surenkama informacija kas ir kiek konkrečiai suvartoja alkoholio ir vėliau paskelbs kaip kokia gėdos lenta. Ir vėliau galės kokia Maryte IS Jeruzalės kaimo švęsti papildomai, nes kažkaip ji atsidūrė sąrašo viršuje. Ir tokiu, bei panašiu sąmokslo teorijų buvo pilnas FB ar kiti masines žmonių tupėjimo vietos. Aš sveikinu si įstatymą, kaip savaime suprantama. Visu pirma sumažės to tokio ekspromtinio alkoholio pirkimo vajus. Kai eini i prekybos centrą tarkim traškučių (neskanu nesveikai maitintis, tiesiog nurodau kaip pavyzdį) ir grįžti su penkiais bambaliais Optima linija kokio tai gėrimo. Kitas dalykas, sudarys sunkumu šio skysčio įsigyti asocialiems gatves gyventojams. Kurie asmens dokumento nurodanti jų amžių pamiršo dar tada, kai tik daro proga kaip ir kam ji iškišti...

Žinoma, norint surasti kaip prie šio įstatymo prisikabinti, tai visada tai padaryti galima. Nes niekada visiems neįtinkąs vienodai. Visai nesenai turėjau diskusija šiuo klausimu, ir mano oponentas išdėstė tokia minti. Nuo dabar tiesiog padaugės alkoholio pirkimas iš "tašku" ir tiek. Bet jeigu gerai prisimenu, tai visada tokios kalbos eina, vos tik kažkas aplamai pajudina alkoholio įsigijimą. Prisimenu kai kažkada uždraudė alkoholio prekyba po 22 valandos. Lygiai tokios pat kalbos ir tie patys argumentai ir tada buvo nurodomi. Vėliau keliant akcizus, vėlgi kalbos buvo panašios. Taip ir šįkart, iš esmes didelio pokyčio nėra. Eilinis, normalus tautietis eidamas pirkti kažkokio skysčio, turinčio laipsniu, pasiims su savimi dokumentą ir nematys tame problemos. O super mamytes, pensininkai, kurie ir taip to alkoholio neperka arba paaugliai, kuriems ir taip jo įsigyti teoriškai negalima. Ai tiesa, dar yra ta grupe "vyru" kurie irgi verkia dėl visko, jog koks čia dabar nepatogumas bus. Tai visi tie išvardinti tipai dejuos net ir tada jeigu ta skysti nemokamai dalins. Ir nors statistikos departamentas skelbia, jog tautiečiai suvartoja itin daug alkoholio, tiesa kiek kitokia. Kuri vėlgi, emigracijos pasekme. Kaip žinia visas tas statistikas sudaromos pagal parduota alkoholio kieki, padalinus iš Lietuvoje esančiu gyventoju. Kadangi tautiečių tėvynėje nuolat mažėja, tai visiškai nereiškia, jog parduodamo alkoholio kiekis lygiai mažėja kartu. Anaiptol, jo dideli kiekiai išvažiuoja iš tėvinės prigrūsti pilnais autobusais, "mikruskemis" ir ne tik. Ir būtent šitie dideli, tikrai labai dideli kiekiai yra įskaitomi kaip suvartojami, nesvarbu ar ji nupirks emigracijoje jau dešimt metu sėdintis tautietis. Ar naujo skonio alaus išbandyti užsimanęs anglas.

Žinoma tai nereiškia, jog tautiečiai šventi, užtenka pažiūrėti TV laidas tokias kaip (sveikai patariu nežiūrėti) TV pagalba. Ir pasidarys aiškiau, tačiau vien statistika pasikliauti nereikėtų, bei iš jos piešti bendro paveikslo taipogi. Žinoma kas norės, tas ir toliau pateks i prieš tai jau įvardintus TV šou. Tačiau grįžtant prie temos, tai sveikintinas prekybininku žingsnis.

Komentarai

  1. žmonėms kad tik dejuoti. man asmeniškai šis įstatymas jokių nepatogumų nesukėlė. gal kaip nors rankos nenutruks bentraukiant dokumentą. tik keista, jog tai negalioja cigarečių pirkimui. galų gale, esmė net ne statistikoje dėl alkoholio suvartojimo. esmė toje statistikoje, kiek Lietuvoje yra alkoholikų. nesvarbu, išveža tą alkoholį tegul kad ir į Afriką, bet esmė tame, kad pas mus yra besaikis to alkoholio vartojimas, kas ir priveda prie itin nemalonių pasekmių. nežinau, ir nenoriu nė bandyti spėti, kaip šis įstatymas realiai turės galios. o dėl tų vadinamų taškų, tai ką aš žinau.. nu tikrai nemanau, kad taip eilinis tautietis žino tuos taškus :D aš nenusipirkus alkoholio parduotuvėje ir sėdėsiu blaiva :D Nebent jau tie etatiniai..

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai