Lietuviško turinio beieškant

Jeigu reikėtų surasti lietuviško video turinio internete, kuris beje nebūtu paremtas tik keiksmažodžiais arba pasityčiojimu iš kažko. Butu labai sunku tai padaryti. Taip yra blogeriu, kurie daro video blogus, tačiau jų turinys paprastai buna paremtas asmeniniais išgyvenimais ar šiaip daugiau kaip po naujienos iš savęs. Visas kitas toks turinys paprastai buna paremtas gan nebloga idėja, tačiau tam, jog jinai pritrauktu kažkokia auditorija, naudojami keiksmažodžiai, gatves leksika. Išėmus šiuos ankščiau išvardintus dalykus, turinys praktiškai apie nieką.

Tačiau norint surasti turinio kuris suteiktu kažkokiu žinių, turėtu kažkokia nuomone, paremta kažkuo daugiau nei tik eiliniu "turbūt", reikia pasistengti. Ir kol pasaulis eina link mokamo turinio, kurio autoriais gali tapti kiekvienas panorejas. Lietuvoje deja situacija kiek kitokia. Visu pirma, pas mus nėra netgi normalaus turinio, kuri pateiktu televizija, turiu galvoja, turinio kuris butu paremtas kažkuo daugiau nei TV pagalba, 24h, farai ir t.t. Bet rimtu pokalbiu laidu, kurios pažiūrėtų i problemas įvairiai. Kartais rimtai, kartais su humoru, tačiau nebūtu įspausti i kažkokiu dideliu priklausomybių ribas ir dėl vienu ar kitu priežasčių kažko tiesiog atsisakytu, nepasakyti ar pan.

Viena vertus tai tikrai ganėtinai įdomi problema, kita vertus tai proga, proga kažkam sukurti toki turinį ir galbūt būti pradininku, kuriuo vėliau imtu sekti ir senokai jau mieganti televizija. Prieš daugiau nei pora mėnesiu lietuviško turinio paieškas pradejas, šiandien galiu pasakyti, jog ieškant rasti kažką galima. Tačiau nežinant...

Bet pradėsiu nuo kiek toliau. Siek tiek vyresne karta dar turbūt pamena, senokai, prieš daugybe metu per televizija rodyta NKTV laida? Mano ar panašaus amžiaus publika, turėtu prisiminti. Esme tame, jog šita kažkada rodyta laida, persikelusi i youtube iš televizijos, praktiškai pirmoji buvo ta, kuri bandė Lietuvoje išsilaikyti iš auditorijos. Kaip jai sekėsi? Turbūt nekaip, nes šiandien šios laidos deja jau nebėra.

Tiesa vėliau jos publika sėkmingai iš dalies nuplaukė i IT+. Kuri vienaip ar kitaip vis dar egzistuoja ir šiandien. Tačiau bene didžiausia šurmulį ir dėmesį visame kame atkreipė LaisvesTV su Andriumi Tapinu priešakyje. Lyg žaibas iš lietuviškai sauleto dangaus trenkes ir i internetinius vandenys išplaukęs lietuviško turinio Titanikas, taip uždavė bangų, jog ohoho. Iškart deklaravęs jog turinys "išgyvens" tik iš publikos paramos, susilaukė tokio dėmesio, jog vėliau netgi televizijos išsigando. Jeigu tiksliau, išsigando tik TV3, bet būta ir kitokiu baimių, bei beprotisku ir visiškai neadekvačiu pasisakymu. Tarkim vieni politikai netgi grasino reikalui esanti youtube Lietuvoje uždrausti, kad tik ta LaisvesTV apsiramintu. Ir tai buvo toks tramplynas, jog paskui pasekė ir dar pora kūrėju, kurie gali sėkmingai kurti gera tūrinį. Viso to esme kurti turinį, kurio sudomintu žiūrovus, jie už jiems patinkanti turinį atsakymu atitinkama parama, priklausomai nuo galimybių bei kitu aplinkybių. Atitinkamai nuo paramos dydžio, parėmęs žiūrovas gauna tam tikras galimybes. Nuo to, jog pirmas gauna turinį, kuris iš jo paramos sukuriamas. Iki to, jog gali dalyvauti kūrimo procese, pasiūlyti temas apie jas diskutuoti su turinio kūrėjais gyvai, dalyvauti filmuojant turinį ir panašiai.

Pora mėnesiu parodė, jog tokio ar panašaus turinio Lietuvoje tikrai reikia. Žinoma galima kalbėti apie tai, jog būtent Andrius Tapinas yra ta ikona, dėl kurio visas tas turinys įgauna visai kitoki požiūri, bei kas leidžia pritraukti auditorija, parama, įdomius pašnekovas. Asmeniškai man, nepriklausomai nuo to, kas ta turinį pateikia, jeigu tas turinys yra geras, aš ji žiūrėsiu, ji remsiu.

Kažkada visai smagiai ziurejosi "Kitokie pasikalbėjimai" Su Justinu Jankeviciumi, dabar sėkmingai seku, žiūriu Oleg Surejev kuriama turinį. Kuris beje vienaip ar kitaip bando irgi išsilaikyti iš auditorijos.

Apibrėžiant, galima sakyti jog turinio yra, tačiau jis dar išgyvena tam tikra jaunyste. Ir kartais reikia kažkokio sėkmingo pavyzdžio, paskui kuri kažkas galėtu sekti. Koki video turinį Jus žiūrite, bei ar mokėtumet pinigus už turinį, kuris patinktu, patinka?

LaisvesTv , IT+ , Apie: Oleg Surajev ,

Komentarai

Populiarūs įrašai